FRANSIZ DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
TARİHÇE
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2009-2010 öğretim yılında Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesinde öncelikle Anabilim Dalı olarak kuruluşunu tamamlamıştır.1 Kasım 2009 tarihi itibariyle Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri ile birlikte Fransız Dili ve Edebiyatı bölümüne öğretim üyesi istihdam edilebilmiştir. 2009-2010 Eğitim Öğretim yılında bölümümüz Fransız Dili ve Edebiyatı lisans programına ek kontenjandan 11 öğrenci kabul ederek örgün öğretime hazırlık sınıfıyla başlamıştır. 2012 yılında, Yüksek Öğretim Kurulu kararıyla Fransız Dili ve Edebiyatı olarak ayrı bir bölüm statüsü kazanmıştır. İlk mezunlarını 2014 yılında vermiş olan bölümümüzün halen 366 öğrencisi bulunmaktadır. Bölümümüzün öğrenim süresi 1 yıl hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıldır.
MİSYON
Bilimsel düşüncenin rehberliğinde ve evrensel değerlerin ışığında özgür, girişimci, yaratıcı, yeniliklere açık, ülkesine ve insanlığa karşı sorumlu, nitelikli bireyler yetiştirmek. Bunun dışında Fransız Edebiyatı ve Kültürünün Batı Edebiyatları ve Kültürü içindeki yerini öğrencilere kavratmaktır. Fransız Dilini çok iyi yazıp konuşabilen, Batı Edebiyat ve kültürlerini iyi tanıyan, Fransızca’nın yanı sıra öğrencinin tercihine bağlı olarak İngilizce, Almanca ya da Japonca dillerinden birini daha anlaşabilecek düzeyde konuşabilen ve yazabilen, özel sektörde ve devlet sektörlerinde, basın-yayın sektöründe, gerektiğinde turizm sektöründe de yararlı olabilecek, Fransızlara rehberlik edebilecek ve yabancılara Türkçe dersleri verebilecek bireyler yetiştirmektir.
VİZYON
Sahip olduğu bilimsel birikim ve deneyimle ulusal ve uluslararası düzeyde saygınlığı olan; eğitim-öğretim süreci içinde üreteceği bilgi ve kazandıracağı geniş bakış açısıyla bilim dünyasına olduğu kadar, ülke kalkınmasına da katkıda bulunacak önder bir bölüm olmak.
Bölüm Olarak Hedeflerimiz
- Öncelikli hedefimiz, eğitim ve öğretimde, ulusal ve uluslararası iş alanlarında yetkin ve donanımlı öğrencilerin yetiştirilmesi, onlara mezuniyet sonrası ülkemizin gelişiminde, tarih ve kültürümüzün yurt dışında tanıtılmasında yararlı olabilecek yüksek kalitede mesleki eğitimi sunmak, ulusal ve uluslararası öğretim kurumlarıyla yapılacak işbirliği ile ortak eğitim ve öğretim programlarını oluşturmak, bölümümüzü eğitim, öğretim ve bilimsel platformlarda üst seviyelere taşımaktır.
- Topluma bilimin önderliğinde çağdaş, evrensel değerlere sahip, sorumluluk sahibi, çağdaş bilgi ve teknolojileri kullanabilen özgür, özgün ve açık düşüncelere sahip, yabancı dil ve kültürleri öğrenmenin verdiği avantajlarla ülkesinin tanıtımında ve çıkarlarının gözetiminde yetenekli ve sorumlu bireyler kazandırmaktır.
- Çağdaş, bilimsel ve sorgulayıcı bilgi düzeyine ulaşmak ve bu bilgiyi kullanmak; düşünce, bilim ve karşılıklı kültür aktarımı için yeni bilimsel ve teknolojik bilgi ve yöntemleri üretmek ve bu bilgileri toplumun eğitilmesi ve aydınlatılması için kullanmak; genç araştırmacılar için özgür ve verimli çalışma ortamlarını oluşturmak; yapılacak ulusal ve uluslararası ortak çalışmalarla toplumumuzun bir yabancı dili ve o dilin kültür ürünlerini öğrenmesini ve kullanmasını sağlamaktır.
- Gerek ERASMUS ve Bologna süreçleri ile bir dünya üniversitesi olma yönünde kararlılıkla ilerleyen gerekse de yabancı dil hazırlık sınıflarına ve yabancı dil bölümlerine verdiği önem dolayısıyla üniversitemiz öğrencilerine bilimsel ve mesleki bağlamda nitelikli lisans ve lisansüstü eğitim sunmak. Bünyesinde bulunan barınma ve sosyal aktivitelere yönelik tesisleriyle öğrencilere rahat ve güvenilir bir ortamda eğitim verilmektedir.
- Yapılacak bilimsel kongre, sempozyum ve tanıtım faaliyetleriyle, başta üniversitemizin tanıtımı olmak üzere, Tekirdağ ilimizin kültürel turizm potansiyelini genişletmek ve tanıtmaktır. Bununla beraber üniversitemizin üretkenliğinin ve verimliliğinin arttırılabilmesi ve güçlü kurumsal bir kimliğe kavuşturulabilmesi, eğitim öğretim ve toplumsal hizmetlerde etkin bir marka üniversite haline getirilebilmesi ve üniversitemizin sağlıklı gelişimi için özellikle uluslararası düzlemde gerekli tanıtım ve organizasyonları düzenlemek ve katılımı sağlamak.
- Topluluklar aracılığı ile gerçekleştirilen ve üniversitenin sosyal tesislerindeki çeşitli etkinliklerle öğrencilerin kişisel gelişimlerinin, toplumsal duyarlılık ve sorumluluklarının artmasını sağlamak.
Akademik Personel;
Bölümümüzde;
1 Profesör
1 Doçent,
2 Doktor Öğretim Üyesi
2 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.
Akademik Programlarımız
Lisans
Yüksek Lisans
ULUSAL ve ULUSLARARASI ÜNİVERSİTELERLE İLİŞKİLER
Erasmus / Farabi / Mevlana: Bölümümüz, Lisans programı Bologna sürecinde Avrupa üniversitelerinde uygulanan AKTS (ECTS) dizgesine uygun olarak hazırlamıştır. Bu çalışmaları yaşama geçirmek için, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi programları çerçevesinde, Fransa’dan Rouen üniversitesiyle hem Erasmus-Socrates anlaşması, hem de üniversiteler arasında özel ikili anlaşma imzalanmıştır. Bu çerçevede, üniversitelerimizden öğrencilerimiz eğitim-araştırma yapmak, öğretim elemanlarımız da araştırma yapmak ve seminer dersleri vermek için karşılıklı ziyaretler gerçekleştirmektedir. Bunun yanında Fransa başta olmak üzere, Belçika, İspanya, İtalya, Romanya, Macaristan, Polonya, Letonya ve Slovakya gibi ülkelerde bulunan çok sayıda üniversiteyle anlaşmalar imzalanmış ve başka anlaşma olanakları da araştırılmaktadır. 2022 yılı itibariyle bölümümüzden 4 öğretim elemanı birer haftalık öğretim elemanı değişiminden, yaklaşık 45 öğrencimiz bu programdan yararlanmıştır. Bunun yanında İstanbul, Ankara, Konya Selçuk, Pamukkale, Adnan Menderes, Gazi Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümleriyle yurtiçi Farabi öğrenci değişim programı anlaşmaları imzalanmış olup, öğrencilerimize öğretimlerinin 1 dönem ya da 1 yılını bu üniversitelerde geçirme olanağı sağlanmıştır. Uluslararası Mevlana Değişim programı kapsamında ise Azerbaycan Diller Üniversitesi, Oş Devlet Üniversitesi ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’yle anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Eğitim / Araştırma Bursları: Türkiye-Fransa Kültürel İşbirliği Anlaşması kapsamında, Bölümümüz ile Fransa Büyükelçiliği Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarlığı arasında, öğrencilere ve öğretim elemanlarına yönelik ortak çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda, gerek öğretim elemanlarımız, gerekse öğrencilerimiz yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen çeşitli seminer çalışmalarına davet edilmektedirler. Şu ana kadar kısa süre içinde 3 öğretim elemanımız ile 3 öğrencimiz bu olanaktan yararlanmıştır.
ÇIKTILAR
Üniversitemizin, üretken üniversite savsözüne koşut olarak; Bölümümüz öncelikle, laik ve demokratik bir eğitim ortamında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerine ve Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlı, iyi donanımlı ve üretken öğrenciler yetiştirmeyi amaç edinir. Bölümümüzün görevi Fransız dili, kültürü, düşüncesi ve edebiyatı alanında çağdaş bilimlerarası çalışmalardan beslenerek, öteki kültür ve bilimlerle iletişime açık, bilimsel ve eleştirel yaklaşımlarla düşünen, ülke sorunlarına duyarlı, ulusal değerleri özümsemiş, evrensel törel değerleri benimsemiş, yaratıcı, hoşgörülü, yeniliklere açık, araştırma ve sorun çözme yeteneği gelişmiş, ülkemizin kültür, edebiyat ve sanat yaşamına artı değer katabilecek gerekli bilgilerle donatılmış çok dilli evrensel bireyler yetiştirmektir. Bölümümüz, bilim yarışında en önlerde olmak, ulusal ve uluslararası düzeyde saygın bir yere ulaşmak amacıyla gerekli her türlü çaba ve işbirliği çalışmalarını yapmak üzere izlenceler geliştirmektedir.
MEZUN ÖGRENCİLER
Mezun öğrencilere, edebiyat ve kültür bilgisinin yanında, çok dilli bir donanım kazandırılması temel amaçlar arasındadır. Küreselleşen dünyada uygulayımbilimsel gelişme ve yeniliklerin yabancı dil bilgisini zorunlu hale getirdiği bir gerçektir. Bölümümüz, bu yeni durumu derinliğine çözümleyerek, Eğitim-Öğretim programını Avrupa Birliği yolundaki ülkemizin Bologna sürecinde karşılaşabileceği en son gereksinimleri doğrultusunda oluşturma çabası içindedir. Programı bitirecek olan öğrenciler akademik kurumlar ve Milli Eğitim Bakanlığı dışında, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı, AB (Avrupa Birliği) Dairelerinde, Üniversitelerin dış ilişkiler bürolarında, yurt dışı ile ilişkili olan özel sektör kuruluşlarında, reklamcılık, turizm, dışalım, dışsatım, farklı alanlarda işlev yürüten şirketlerde, bankaların kambiyo ve dış ilişkiler bölümlerinde görev alma olanağı bulunabilmektedirler. Mezun öğrencilerimiz, Fransızca yanında 48 kredilik İngilizce / Almanca ya da Japonca öğrenimi yapmaları sayesinde ve istenilen ölçütlere uygun sınavları başarmaları durumunda, Milli Eğitim Bakanlığınca Ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak atanabilmektedirler.